סיאטיקה- אישיאס

דף הבית » סיאטיקה- אישיאס

סיאטיקה היא מצב רפואי המתבטא בכאב שמתחיל בעצב ה'סיאטי' אשר מורכב מהתלכדות של שלושה שורשי עצבים נפרדים במוצאם בין החוליות המותניות בגב התחתון. שלושת העצבים הופכים לעצב אחד ארוך ומפותל אשר תחילתו בגב התחתון, עובר דרך האגן, שרירי העכוז אל אחורי הירך ועד לקצה התחתון של הרגל.

תוכן עניינים:

סימפטומים של סיאטיקה

בדרך כלל הסימפטומים מופעים רק בצידו האחד של הגוף אך הכאב יכול להיות מורגש בשני הצדדים לעיתים. לפעמים הכאב נמצא גם בגב התחתון. ייתכנו תחושות חולשה או נימול באזורים מסוימים ברגל הפגועה ובכף הרגל. התחושה מתוארת כיריה או זרם חשמלי המתפשט במהירות בעצב הפגוע.

הגורמים לסיאטיקה

90% ממקרי הסיאטיקה מופיעים בעקבות פריצת דיסק שלוחץ על שורש העצב המתני או השידרתי. פריצת דיסק היא מצב שבו הדיסק הבין חולייתי נקרע וזז ממקומו ואז נוצר לחץ עצבי הגורם לשרשרת כאבים.

הסיאטיקה יכולה להתרחש כתוצאה מטראומה בעמוד השידרה כתוצאה מתאונה, נפילה חזקה וכד'.

בנוסף, ספונדילוליסטזיס (פגם בחוליות עמוד השדרה), הצרות עמוד השדרה, תסמונת פריפורמיס (לחץ חריג של שריר ה-פיריפורמיס על העצב הסיאטי), גידולים באגן והריון עלולים גם כן לגרום לסיאטיקה.

אבחון

ניתן להיעזר במבחן יישור והרמת הרגל לאבחון הבעיה. אם מופיע כאב מתחת לברך בעצב ה'סיאטי 'כאשר החולה מרים את רגלו בזווית של 30-90 מעלות במצב שכיבה המבחן חיובי. לרב אין צורך בהדמיה רפואית אך ניתן להשתמש בדימות כאשר יש פגיעה במעיים או בשלפוחית השתן, אובדן תחושה או חולשה, סימפטומים מתמשכים או אם קיים חשש לגידול או זיהום.

סוגי טיפול בסיאטיקה

טיפול ראשוני ניתן במשככי כאבים. לרב מומלץ להמשיך בפעילות נורמלית עד כמה שניתן. לעיתים מה שנדרש להחלמה הוא רק הזמן – ב-90% מהמקרים הכאב חולף כעבור 6 שבועות. אם הכאב נמשך מעבר לזמן הזה ניתוח יוכל לבוא בחשבון. הניתוח יכול לשפר את תחושת הכאב אך לא ניתן לדעת את היתרונות לטווח הרחוק. ניתוח נדרש במקרים של אובדן תקין של המעיים או תפקוד לקוי של השלפוחית.

רוב מקרי הסיאטיקה  (כ-75%) אינם דורשים ניתוח והוא נחשב למוצא האחרון במידה ואף אחד מהטיפולים האחרים לא הצליחו.

טיפולים כמו מתן סטרואידים,גבפנטין,פרגאבאלין,דיקור סיני, חום או קור ומניפולציות בעמוד השדרה לא הוכחו כיעילים.

רפואה סינית -ישנה אפשרות לטפל בסיאטיקה על ידי רפואה סינית המתייחסת גם לבעיה וגם למקור שלה.

דיקור סיני משחרר שרירים תפוסים, משפר את זרימת הדם ומוסת את מערכת העצבים. דיקור סיני יכול להועיל מאד בהפחתת הכאב ועידוד תהליכי הריפוי של הגוף כך שהגוף יוכל לפנות את הדלקת ולהתמודד איתה בצורה הנכונה ללא תרופות.

בנוסף לדיקור סיני, ישנם גם טיפולים אחרים כמו טיפול קינזיוטיפינג שמאפשר לגוף לשפר את טווחי התנועה, להפחית את הלחץ של השרירים והחוליות, לאזן את הגוף וכן לעודד ניקוז לימפטי- פינוי של הדלקת ותרגול סטואי- תרגילים יפניים לשיפור היציבה שמסייעים מאד גם במקרים של סיאטיקה. סטואי עוזר לגוף לחזור בצורה עדינה ואקטיבית לאיזון בעזרת פעולות עדינות שהמטופל עושה יחד עם המטפל.

טיפולי פיזיותרפיה – טיפול שמרני שאינו חודרני שבמסגרתו יינתנו טיפולים הכוללים טכניקות לשחרור שרירים ולהנעה של עמוד השידרה המותני על מנת לשחרר לחץ מהעצב.

טיפול תרופתי – במקרים רבים ניתן לשלב טיפול תרופתי עם הטיפול השמרני. התרופות הן לרוב נוגדי דלקת שאינם סטרואידים. במקרים חמורים במיוחד ישנה אפשרות לתת זריקות סטרואידים אל חלל עמוד השידרה כדי למזער את התהליך הדלקתי ככל האפשר ובכך להקל את הלחץ על העצב.

מלבד טיפולים אלו חשוב מאד לבצע תרגילים מותאמים אישית על ידי מטפל מוסמך בבית .התרגול צריך להיות מותאם לסיבת הכאב ולמצב המטופל.

קבוצות סיכון לסיאטיקה

גיל – הסיאטיקה נפוצה בגילאי 40-50 ומופיעה יותר אצל גברים.

השמנת יתר – אצל אנשים הסובלים מעודף משקל קיים לחץ גדול יותר על עמוד השדרה והוא עלול לגרום שינויים ניווניים במפרקים או בדיסקים הבין חולייתיים ובכך לגרום לסיאטיקה.

עבודה פיזית – אנשים שעובדים בעבודות הדורשות הרמת משאות כבדים או שהייה לזמן ממושך בתנוחה לא נוחה לגב הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח סיאטיקה.

סכרת – מגבירה את הסיכון לפגיעה עצבית שעלולה לגרום לפגיעה בעצב הסיאטי.

אורח חיים יושבני – אנשים שרגילים לשבת רוב שעות היום ולא נוהגים לבצע פעילות גופנית נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מסיאטיקה מאשר אנשים המנהלים אורח חיים אקטיבי.

טיפול בסיאטיקה בתקופת ההריון

אוסטאופתיה מומלצת לנשים הסובלות מסיאטיקה בתקופת ההריון שבה לא מומלץ שימוש בתרופות.

אצל נשים רבות ההיריון הוא תקופה שמלווה בכאבי גב תחתון. הסיכוי של נשים בעלות משקל יתר ונשים שסבלו מכאבי גב מסוג זה לפני ההיריון לסבול מהם בזמן הריון יותר גדול יותר.

טיפול אוסטיאופתי מקל על הכאבים הנגרמים מגדילת התינוק ומן ההתאמות המתרחשות בגוף האישה. האוסטיאופת משתמש במגוון של טכניקות עדינות כדי לרכך רצועות ושרירים תומכים. הטיפול עוזר בשחרור המגבלות המכאניות והפחתת הכיווץ בשריר תוך החזרת השריר, הגיד או המפרק לתפקודו התקין.

מאמרים בנושא בעיות גב