קיפוזיס

דף הבית » קיפוזיס

קיפוזיס – עקמת מוגזמת בגב, היא בעיית גב נפוצה שחשוב מאוד שתכירו. אם אתם סובלים ממנה והצלחתם לתפוס אותה בזמן תוכלו לעבור הליך טיפולי פשוט יחסית ולהימנע מניתוח. אך במקרה שבו תזניחו הקיפוזיס עלול להתפתח ואתם יכולים למצוא את עצמכם במצב שאתם ממש לא רוצים להיות בו. כל מה שאתם צריכים לדעת, נמצא פה.

כמו בעיות רפואיות רבות, אנחנו נוטים להתעלם לפעמים ממה שלא ממש מפריע לנו לתפקוד היומיומי שלנו. אבל הטעות הזו יכולה לעלות לנו לנו ביוקר. לעיתים בעיות רפואיות פשוטות שיכולות להיות מטופלות באמצעים פשוטים ולא פולשניים, עלולות להחמיר מאוד במקרה של הזנחה, עד כדי הזדקקות לניתוח כדי להתגבר עליהן.

אז לפני שאנחנו בכלל מתחילים חשוב מאוד שאם אתם חושבים שאולי יש לכם התחלה של הבעיה המתוארת לפניכם, פנו לרופא שלכם כמה שיותר מהר. לא תצטערו שעשיתם את זה. אבל בינתיים, הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על קיפוזיס.

תוכן עניינים:

מהו קיפוזיס?

קיפוזיס, או בשמו קיפוזיס גבי, הוא תיאור של עיקום מוגזם שמתרחש בחלק העליון של עמוד השדרה. למעשה קיפוזיס הוא תיאור של הקעירות הטבעית של עמוד השדרה, כאשר היפר קיפוזיס מדברת על קעירות היתר שמהווה בעיה רפואית.
בעוד שאצל כל האנשים עמוד השדרה אינו ישר לחלוטין ולקראת החלק העליון שלו הוא מתעקל מעט, אצל הסובלים מקיפוזיס העיקום הוא קיצוני יותר. באחוזים מסוימים הקיפוזיס לא אמור להפריע יתר על המידה לתפקוד היומיומי אך מעבר לרמה מסוימת הוא עלול לפגוע בתפקוד היומיומי.

מה הסימפטומים המרכזיים של הקיפוזיס?

הסימפטום המרכזי של הקיפוזיס הוא כמובן גב כפוף, ובדרך כלל זה גם הסימפטום הקל ביותר לזיהוי. עם זאת, גם קשיחות מוגזמת בגב או כאבים ועייפות בשרירי הגב השונים יכולים גם הם להוות סימן לקיפוזיס, ולכן במקרה שהם מופיעים כדאי לגשת ולבדוק את העניין.
אם אתם חושדים שאתם סובלים מקיפוזיס, אל תחכו יותר מידי. פנו כמה שיותר מהר לרופא שלכם, זה יכול לחסוך לכם הרבה עוגמת נפש בהמשך הדרך. במקרה הטוב תגלו שאתם לא סובלים מקיפוזיס.

מהם הגורמים לקיפוזיס?

לקיפוזיס יכולים להיות מגוון רב של גורמים, נמנה כאן אחדים מהם:
1. תורשה – גנטיקה לקויה היא אחד הגורמים הנפוצים לקיפוזיס, ומי שיודע על היסטוריה של קיפוזיס בקרב בני משפחתו חשוב שיהיה ערני לדבר.
2. צמיחה מהירה – בקרב בני נוער שקצב הגדילה שלהם מהיר באופן קיצוני עלולה להתפתח נטייה לקיפוזיס.
3. מומים מולדים – לעיתים כבר ברחם מתרחשת פגיעה בעמוד השדרה שבהמשך החיים של העובר עלולה להוביל לקיפוזיס.
4. פגיעה בדיסקים – שחיקה של הדיסקים בגב או דילול שלהם כתוצאה מדלילות כללית בעצמות היא גורם רווח מאוד לקיפוזיס.

כיצד ניתן לדעת האם מטופל סובל מקיפוזיס?

כיון שכאמור קיפוזיס יכול להיות תוצאה של גנטיקה, הבדיקה הראשונה אותו יערוך הרופא היא של בני המשפחה כדי לדעת האם במשפחה ישנה היסטוריה של קיפוזיס. רק לאחר בדיקות המשפחה יפנה הרופא לבדיקה פיזית של המטופל, שבה הוא ינסה לאמוד את העקומה של עמוד השדרה ועד מידת החריגה שלה מהנורמה.

בנוסף גם יתבצעו בדיקות שנועדו לאמוד את הרפלקסים של המטופל ואת הכוח שיש לו כיון שאלו מושפעים באופן ישיר ממצבו של עמוד השדרה. בהתאם לממצאים שיעלו מהבדיקות הללו הרופא יחליט על דימות שונות לרבות רנטגן, MRI וכיו"ב.

האם הסובלים מקיפוזיס מקבלים אחוזי נכות?

ככלל, הזכאות לאחוזי נכות תלויה ברמת הפגיעה בתפקוד היומיומי של המבקש. אם אתם סובלים מקיפוזיס ייתכן ומגיעים לכם אחוזי נכות. כדי לברר על כך פנו לרופא מומחה שיעזור לכם להבין מה המצב שלכם. לעיתים, תדרשו להתייצב בפני ועדה רפואית של הביטוח הלאומי כדי שיוחלט האם אתם זכאים לקבלת אחוזי נכות בגין הקיפוזיס.

ועדות הביטוח הלאומי מחמירות מאוד בדרך לקבלת הזכאות לאחוזי נכות ועל כן התייעצו עם רופא שמומחה בתחום וועדות הביטוח כדי שתבואו מוכנים לוועדה ותקבלו את מה שמגיע לכם.

מה הטיפול שקיים כנגד קיפוזיס?

הטיפול כנגד הקיפוזיס תלוי בשאלה מה הגורם לבעיה. אם מדובר על בעיה בשלב הגדילה אצל נערים ניתן לתת להם מגן גוף שיוכל לגרום לכך שהעיוות יהיה מתוקן ללא צורך בהתערבות כירורגית.

אם הבעיה היא בדלילות העצמות אזי יש לשמור על אורח חיים בריא ששם דגש על העלאה של צפיפות העצם. הטיפול עוזר לחזק את העצמות והמפרקים ויוכל למנוע את הקיפוזיס.

תרגילים לקיפוזיס: ישנם תרגילים שונים שעוזרים לחזק הגב ויכולים גם לעזור בפתרון הבעיה של קיפוזיס. טיפולים שונים מעולם הפיזיותרפיה והיוגה יכולים להיות יעילים מאוד לסובלים מקיפוזיס.

לעיתים, בלית ברירה המוצא האחרון הוא ניתוח שיעזור לפתור את הבעיה. לפני שפונים לאפיק הזה יש להתייעץ עם מומחה כיון שניתוח גב הוא פרוצדורה רפואית מורכבת שיש לשקול אותה בכובד ראש, תוך התחשבות בכלל התרחישים.

כל דרך טיפול מתאימה למטופלים אחרים בהתחשב בגיל שלהם, במצב הקיפוזיס ובעוד גורמים שאותם יש לשקלל. כדי לקבוע דרך טיפול מתאימה עליכם להתייעץ עם רופא מוסמך שמכיר את התיק שלכם, כדי שהוא יוכל להכווין אתכם לטיפול שהכי מתאים לכם ויוכל לעזור לכם להתגבר על הקיפוזיס.

מהם סיכויי ההחלמה?

סיכויי החלמה בקיפוזיס תלויים בצורה לא מבוטלת בזמן שבו ניגשים אל הטיפול. אם מקדימים מבעוד מועד את הטיפול בבעיה אזי סיכויי ההחלמה גבוהים מאוד, ולעיתים ניתן אפילו להחלים ללא צורך בטיפול משמעותי אלא רק בעזרת מגן.
כאשר הקיפוזיס משמעותי יותר אך עדיין נתפס בזמן ניתן לטפל בו באמצעות פיזיותרפיה ותרגילים שונים שיעזרו למטופל להתמודד עמו. במקרים שבהם המטופל פנה מאוחר מידי לטיפול ייתכן ולא יהיה מנוס מביצוע של ניתוח כירורגי.
הקיפוזיס הולך ומחמיר עם הזמן, ולכן גם אם הוא לא פוגע בתפקוד היומיומי שלכם ואתם חוששים שאתם סובלים מקיפוזיס, פנו בהקדם לרופא שלכם. פנייה בזמן לרופא יכולה לעזור לכם להימנע מניתוח ולהחלים מהקיפוזיס מהר יותר ובצורה בטוחה הרבה יותר.

לסיכום

קיפוזיס הינה בעיית גב שיכולה לפגוע בכל אחד מאתנו. בין אם מדובר עליה כבעיה גנטית או כתוצאה של פגיעה בצפיפות העצם למשל, הדבר החשוב ביותר ביחס אליה הוא אבחון מוקדם של הבעיה. אם תבצעו אבחון מוקדם של הקיפוזיס סיכויי ההחלמה שלכם יהיו גבוהים הרבה יותר, ובנוסף תוכלו בסבירות גבוהה להימנע מניתוח ולפנות לאפיקי טיפול פשוטים הרבה יותר.

מאמרים בנושא בעיות גב